Referat af generalforsamling Dansk Medicinsk Akupunktur Selskab
Lørdag d. 25. maj 2024 kl. 16.30-18.00

Af praktiske grunde lægges der op til, at forslag vedr. konvertering af nogle ekstraordinære medlemmer til ordinære medlemmer lægges ud til afstemning, inden der vælges formandspost og øvrige bestyrelsesmedlemmer.

1. Valg af dirigent. Elsebeth Lægaard blev valgt

2. Formandens beretning.

50 års jubilæum for Dansk Medicinsk Akupunktur Selskab (DMAS) lørdag d. 25. maj 2024

Vi blev til blandt skrumpehoveder og andre lokale trofæer, som hang på væggene i Eventyrernes klub en forårsdag i 1974…

Det er nu 50 år siden at Dansk Medicinsk Akupunktur Selskab blev dannet. Tillykke til os alle.

Det var lægen Ole Dahl, som annoncerede efter medlemmer til at opstarte Dansk selskab for akupunktur - 14 mødte op, og en af dem var Bo Bøggild. Mødet blev holdt i Eventyrernes klub, hvor Ole var medlem. Væggene var prydet af trofæer fra mange rejser bl.a. skrumpehoveder. Ole er desværre ikke længere blandt os, men Bo Bøggild er her stadig, og det er ham vi har historien fra.

Omkring 1974, og årene der fulgte, var man meget optaget af østens mystik og hvad akupunkturen kunne. Nogle havde ved selvsyn erfaret, hvad nålene kunne og berettede om operationer, som blev udført med akupunktur som bedøvelse. Senere efterprøvede man denne bedøvelsesform i Europa, men uden at opnå fuld bedøvelse hos alle patienter - så det blev droppet.

Men der var stadig fascination af akupunkturens effekt og specielt den gode smertestillende effekt af nålene. Dengang benyttede man ikke enkeltpakkede engangsnåle af stål, som man gør det i dag. Bo Bøggild har fortalt mig, at han benyttede kanyler i starten, indtil han opfandt at lave egne nåle af metaltråden i rygmarvskanyler og med små håndtag af akryl. Senere kom nåle af sølv eller guld.

Desuden var der et helt andet forhold til hygiejne end i dag, og Bo har fortalte også om hvordan man lige kunne tør-sterilisere nogle nåle i ovnen, mens man bagte franskbrød. Den gik nok ikke med Styrelsen for Patientsikkerhed i dag, men daværende så de ingen infektioner - trods den lidt alternative metode.

I starten var det kun læger som måtte udføre akupunktur, da Sundhedsstyrelsen havde fastslået at det at stikke nåle i folk var et kirurgisk indgreb. Dette blev ændret i 2007 således at alle måtte stikke i patienterne, uden at de var under supervision af en læge. 

Akupunkturen er i dag udbredt i sundhedsvæsenet. Men vi mangler at Sundhedsstyrelsen tager stilling til hvordan den anvendes.

Jordemødrene har hele tiden været gode til at benytte akupunkturen på fødegangene - og i ambulatorierne til graviditetskvalme. 

Fysioterapeuterne og kiropraktorerne bruger nu ofte nålene til at løsne op for spændte muskler, som supplement til deres behandlinger. 

Tandlægerne benytter det primært til kæbesmerter og som beroligende.

Dyrlægerne og lægerne bruger nålene til behandling af både smertetilstande og mere komplicerede sygdomstilstande hos henholdsvis dyr og mennesker. Mange alment praktiserende læger har det stående på deres klinikkers hjemmesider som et attraktivt tilbud: Vi tilbyder akupunktur her i klinikken. 

DMAS har over det sidste år undervist en bred vifte af det faglige inden for det danske sundhedsvæsen. Vi har været ude på sygehusene og undervise jordemødre, vi skal snart besøge hospice og opvågningsafsnit hvor man ønsker at benytte akupunkturen som et supplement til den almene medicinske behandling. 

Vi ønsker at være dem, som det danske sundhedsvæsen benytter, når der skal uddannes medarbejdere til at behandle med akupunktur. Vi vil være sundhedsstyrelsens sparringspartner når der skal reflekteres over akupunkturens rolle i alle afkroge af det danske sundhedsvæsen. Vi vil være med når der skal laves retningslinjer for håndteringen af akupunkturen osv. 

Vi ønsker dette fordi vi kommer med en stor faglighed. Vi har den sundhedsmæssige uddannelse at læne os op ad og kan på denne måde reflektere over akupunkturen på en sundhedsfaglig fornuftig måde. 

For at få mest mulig indflydelse sundhedspolitisk i Danmark - og dette er vigtigt - er vi nødt til at organisere os anderledes. Derfor har vi valgt at invitere jordemødre, kiropraktorer, fysioterapeuter og sygeplejersker ind i vores selskab som ordinære medlemmer. Vi benytter akupunkturen til forskellige ting og nogle gange også til det samme. DMAS underviser allerede alle faggrupper. 

Hvis vi ikke forener os, så vil vores indflydelse sundhedspolitisk være svækket. Det er dog vigtigt, at man skal kunne vælge at undervise specifikke faggrupper i DMAS. Vi gør det allerede f.eks. med undervisning af jordemødre og med “fyraftensundervisning for læger”. Vi håber at kunne tilbyde endnu flere kurser i fremtiden, for specifikke grupper og for alle medlemmer.

Vi gør alt vi kan i DMAS for at fremme akupunkturen. Alt i bestyrelsen er baseret på frivilligt arbejde, så sig endelig til hvis du har lyst til at deltage i vores arbejde. Lad os endelig også høre hvis du har ris eller ros - vi lytter gerne.

Med ønsket om et godt 50 års jubilæum til os alle.

3. Forelæggelse til godkendelse af det reviderede regnskab.

Dækningsbidraget er steget fra kr. 75.788 i 2022 til kr. 112.671 i 2023.
Andre eksterne omkostninger er faldet fra kr. 233.310 til kr. 215.768 i 2023
Regnskabet for 2023 udviser et underskud på 102.895,00 kr.

Kapitalindestående er på 137.521 kr.
Samlede aktiver og passiver er 218.909 kr.

Hvis foreningen igen skal deltage på Lægedag i Bella Centret, skal der tilføres fondsmidler der kan dække omkostningerne.
Det søges at reducere omkostningerne ved at have mere Online undervisning.
Undervisningen kommer også til af forgå mere som undervisning deltagerne imellem.
Årsskriftet skal stadigvæk produceres og udsendes elektronisk til medlemmerne samt trykkes i et mindre oplag der skal bruges på kurserne.
Undervisningen til det offentlige sættes mere i system så det er transparent.

Årsregnskabet blev godkendt

4. Fastsættelse af kontingent. Bestyrelsen anbefaler at kontingentet fastholdes.

Kontingenterne er:
Ordinære medlemmer kr. 650,00
Studerende kr. 450,00
Ikke erhvervsaktive under 70 år. kr. 200,00

Kontingenterne godkendt.

5. Forelæggelse af rapporter fra faste udvalg, herunder fra repræsentanter i LVS, de " Lægevidenskabelige Selskaber", "Tandlægeforeningen" og "Den Danske Dyrlægeforening".

LVS: Lian, Mette og Ming er medlemmer af udvalget. Ingen bemærkninger fra LVS
Tandlæger: Ingen bemærkninger fra tandlægerne
Dyrlægerne: Ingen bemærkninger fra dyrlægerne

6. Valg af bestyrelsesformand (lige år). 

Generalforsamlingen dispenserer fra vedtægterne om valg ad 2 omgange.

Mette Jensen (læge) genopstiller som formand. Genvalgt som Formand
Her vil dog skulle dispenseres fra vedtægterne, da Mette Jensen allerede er valgt ad 2 omgange. Ifølge vedtægterne kan der godt gives dispensation ved behov.


7. Valg af den øvrige bestyrelse:
Dirk Gahlenbeck (læge) genopstiller som bestyrelsesmedlem. Genvalgt til bestyrelsen

Birgitte Langvad (dyrlæge) genopstiller som suppleant til bestyrelsen. Genvalgt som suppleant.

Jens Benzon Bang (tandlæge) genopstiller som suppleant til bestyrelsen. Genvalgt som suppleant

Søren Thorkil Svenstrup (læge) er kandidat til bestyrelsen. Valgt til bestyrelsen


Vi søger desuden et tandlæge-bestyrelsesmedlem samt 2 læger
Såfremt forslaget om at ekstraordinære medlemmer skal konverteres til ordinære medlemmer vedtages: Her skal så vælges ekstra 4 repræsentanter fra følgende faggrupper: Fysioterapeuter, kiropraktorer, jordemødre og sygeplejersker.


8. Valg af en revisor og en revisorsuppleant.
Læge Peter Strøm, Skibby genvalgt. Orla Korslund genvalgt til revisorsuppleant.

8. Valg af repræsentanter til LVS, de ”Lægevidenskabelige Selskaber, ”Tandlægeforeningen” og ”Den Danske Dyrlægeforening”.

LVS: Genvalg til Mette, Ming og Lian
Dyrlæger: Genvalg til Helle Johansen
Tandlæger: Genvalg til Jens Benzon Bang

8. Forslag, herunder forslag om udnævnelse af æresmedlemmer eller eksklusion af medlemmer. 
Afdøde medlemmer siden sidste generalforsamling
Bent Jørgensen, Peter Holmegaard Sørensen, Asger Skriver, Jens Tørning og Frede Bak Larsen – Æret være deres minde.

Oplæg til at følgende vedtægter:
§ 4. Medlemskab.
Som medlem af selskabet kan optages følgende: 
· Ordinære medlemmer: Læger, tandlæger, og dyrlæger med dansk autorisation.
· Ekstraordinære medlemmer: Udenlandske læger, kinesiske læger med godkendt kinesisk lægeautorisation, tandlæger og dyrlæger med autorisation i deres hjemland og p.t. studerende her landet. Endvidere landets medicinstuderende, veterinærmedicinstuderende efter 5. semester og tandlægestuderende efter 6. semester,  samt sygeplejersker, jordemødre, fysioterapeuter og kiropraktorer.
· Æresmedlemmer: På bestyrelsens forslag kan æresmedlemmer udnævnes på en generalforsamling.
Ændres til:
§ 4. Medlemskab.

Som medlem af selskabet kan optages følgende:
Ordinære medlemmer:
Læger, tandlæger, dyrlæger, jordemødre, kiropraktorer, fysioterapeuter og sygeplejersker - alle med dansk autorisation.
Ekstraordinære medlemmer:
Udenlandske læger, kinesiske læger med godkendt kinesisk lægeautorisation, tandlæger og dyrlæger med autorisation i deres hjemland og p.t. studerende her i landet. Endvidere landets medicinstuderende, veterinærstuderende efter 5. semester og tandlægestuderende efter 6. semester.
Æresmedlemmer: 
På bestyrelsens forslag kan æresmedlemmer udnævnes på en generalforsamling.
Medlemmerne opdeles i søjler efter faglighed, således at der er følgende søjler:
1. Læger
2. Dyrlæger
3. Tandlæger
4. Fysioterapeuter
5. Kiropraktorer
6. Jordemødre
7. Sygeplejersker
Forslaget godkendt
Oplæg til at følgende vedtægter:
§ 6. Bestyrelse.
Selskabet ledes af en bestyrelse, der vælges på den ordinære generalforsamling.
Valgbare er alene ordinære medlemmer.

Bestyrelsen består af:
· En formand.
· En næstformand.
· En kasserer.
· 5 bestyrelsesmedlemmer og 3 suppleanter.
Bestyrelsen konstituerer sig selv, bortset fra formandsposten, der vælges direkte af generalforsamlingen.
Bestyrelsesmedlemmerne og suppleanterne er valgt for 2 år.

Et bestyrelsesmedlem kan maximalt genvælges 2 gange i tidsmæssig rækkefølge.
Formanden kan maximalt genvælges 2 gange i tidsmæssig rækkefølge.

Imidlertid kan generalforsamlingen dispensere fra denne regel for valgbarhed af såvel formand som bestyrelsesmedlemmer.
Bestyrelsen kan oprette og nedlægge udvalg efter behov. Bestyrelsen afholder møder, når dette skønnes nødvendigt, dog mindst 4 gange årligt.
Formanden indkalder til bestyrelsesmøde, når denne finder det fornødent, eller når mindst tre bestyrelsesmedlemmer kræver det. Dagsordenen skal være udsendt en uge før mødedato. Indkaldelsen og dagsordenen skal være skriftlig.

Bestyrelsen er kun beslutningsdygtig, når mindst 4 medlemmer og herudover formanden eller næstformanden er til stede. I tilfælde af stemmelighed gør formandens - i dennes fravær næstformandens - stemme udslaget.
Over bestyrelsens forhandlinger føres et referat, der underskrives af de i bestyrelsesmødet deltagende medlemmer. Det godkendte referat lægges på DMAS's hjemmeside.
Bestyrelsen gives af generalforsamlingen bemyndigelse til udelukkende at gennemgå en sproglig og grammatisk korrektur af vedtægterne. Der vil ikke kunne ændres på fortolkninger eller komme tilføjelser til de bestående vedtægter. Denne tilladelse er gældende i 3 måneder fra generalforsamlingen 2020.
Ændres til:
§ 6. Bestyrelse.
Selskabet ledes af en bestyrelse, der vælges på den ordinære generalforsamling.
Valgbare er alene ordinære medlemmer.

Bestyrelsen består af:
· En formand.
· En næstformand.
· En kasserer.
· 7 øvrige bestyrelsesmedlemmer og 1 lægelig suppleant, 1 dyrlæge suppleant og en tandlæge suppleant.
Bestyrelsen konstituerer sig selv, bortset fra formandsposten, der vælges direkte af generalforsamlingen.
Bestyrelsesmedlemmerne og suppleanterne er valgt for 2 år.

Et bestyrelsesmedlem kan maximalt genvælges 2 gange i tidsmæssig rækkefølge.
Formanden kan maximalt genvælges 2 gange i tidsmæssig rækkefølge.

Imidlertid kan generalforsamlingen dispensere fra denne regel for valgbarhed af såvel formand som bestyrelsesmedlemmer.
Bestyrelsen kan oprette og nedlægge udvalg efter behov. Bestyrelsen afholder møder, når dette skønnes nødvendigt, dog mindst 4 gange årligt.
Formanden indkalder til bestyrelsesmøde, når denne finder det fornødent, eller når mindst tre bestyrelsesmedlemmer kræver det. Dagsordenen skal være udsendt en uge før mødedato. Indkaldelsen og dagsordenen skal være skriftlig.

Bestyrelsen er kun beslutningsdygtig, når mindst 3 læger (læger, tandlæger eller dyrlæger) er til stede og herudover formanden eller næstformanden er til stede. I tilfælde af stemmelighed gør formandens - i dennes fravær næstformandens - stemme udslaget.
Over bestyrelsens forhandlinger føres et referat, der underskrives af de i bestyrelsesmødet deltagende medlemmer. Det godkendte referat lægges på DMAS's hjemmeside.

Der er følgende struktur i bestyrelsen:
Formand (Læge) Næstformand (Læge)

1.
Bestyrelsesmedlem
(Læge) 2. Bestyrelsesmedlem
(Tandlæge, og såfremt den ikke kan besættes inden for denne faggruppe, da skal den besættes af en læge) 3. Bestyrelsesmedlem
(Dyrlæge, og såfremt den ikke kan besættes inden for denne faggruppe, da skal den besættes af en læge) 4. Bestyrelsesmedlem
(Fysioterapeut, kiropraktor, jordemoder eller sygeplejerske - i tilfælde af ubesat post, da en læge, tandlæge eller dyrlæge) 5. Bestyrelsesmedlem
(Fysioterapeut, kiropraktor, jordemoder eller sygeplejerske - i tilfælde af ubesat post, da en læge, tandlæge eller dyrlæge) 6. Bestyrelsesmedlem
(Fysioterapeut, kiropraktor, jordemoder eller sygeplejerske - i tilfælde af ubesat post, da en læge, tandlæge eller dyrlæge) 7. Bestyrelsesmedlem
(Fysioterapeut, kiropraktor, jordemoder eller sygeplejerske - i tilfælde af ubesat post, da en læge, tandlæge eller dyrlæge)

Bestyrelsen kan vælge at tilvejebringe kurser som er forbeholdt og tilpasset specifikke faggrupper. Desuden kan bestyrelsen nedsætte et lægefagligt råd som sikrer den medicinske tilgang til akupunkturen.
Der blev fremsat ændringsforslag:
1. Der skal vælges en kasserer blandt bestyrelsesmedlemmer – Godkendt
2. Der skal være et flertal af læger (læger, tandlæger og dyrlæger) tilstede i bestyrelsen ved afstemninger eller vedtagelser. – Godkendt
Forslaget blev med ovenstående to tilføjelser godkendt.
11. Eventuelt.
Formanden takkede Hanne og Asger for 30 års indsats for selskabet.

Beretning fra uddannelsesudvalget v/Elsebeth Lægaard

Vi skal være optimistiske. Der er en stigning i kursister. Vi er kommet godt i gang med Hospice og Jordemødre.
Dansk anæstesiologisk Selskab skriver at deres medlemmer skal have et kursus i DMAS for evidensbasseret kurser.
Vores kurser skal balancere økonomisk.
Der er fokus på Webinar kurser på 1-1,5 timer på hverdage. Undervisningsmaterialet skal efterfølgende lægges på nettet som inspiration for kommende deltagere.